top of page

KURBAN BAYRAMINDA AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞIMIZI NASIL KORUMALIYIZ?

Güncelleme tarihi: 17 Eki 2023




Yaklaşan Kurban bayramında özellikle et ve tatlı tüketimi artacağı için bayramda diş sağlığı ile sorunlar yaşamamak adına sizler için bu hafta ki yazımız da alabileceğiniz önlemleri sıraladık.

Bayram öncesinde acil tedavilerinizi mutlaka yaptırın. Bayramda değişen beslenme alışkanlıkları mevcut bir problemin şiddetlenmesine sebep olabilir.

* Et tüketimi sonrasında dişlerin arasında kalan et liflerini çıkarmak için diş ipi ve arayüz fırçası kullanmalısınız. Kürdanla dişleri temizlemek dişetlerine zarar verecektir.

• Çiğnemeyi bayramda (ve daima ) çift taraflı yapmaya özen göstermelisiniz.


• Hareketli proteziniz varsa ( ağza takıp çıkarılabilen ) ya da eklem problemleri yaşıyorsanız tükettiğiniz etler yumuşak olmalıdır.

* Sert kemikli etler tüketirken dikkatli olmalısınız. Bu tip kemik parçalarını hızlı ve birden ısırmak dişlerinize zarar verecektir.


• Akide şekeri denilen sert bayram şekerlerini çiğnemek dişlerde mikro çatlaklara, uzun süre ağızda tutup emmek ise çürüklere neden olabilir.


* Bayramda tatlı ve asitli içecek tüketiminin artışına bağlı olarak çürüğe yatkınlık artabilir. Bu tip gıdalardan sonra mümkün olan durumlarda mutlaka dişler fırçalanmalı, mümkün değilse ağız suyla çalkalanmalı, su içilmeli ya da bir parça peynir çiğnenmelidir. Ksilitol içeren sakızların ( şekersiz sakızların ) yaklaşık 15 dk çiğnenmesi de yararlı olacaktır.



• Bayramlarda özellikle çocukların şeker, çikolata tüketimini kontrol altında tutmaya özen göstermeliyiz. Fazla miktarda tüketilen şekerli gıdalar çocukların büyüme gelişimleri ve genel sağlıkları ile ağız diş sağlıklarına zarar verecektir. Yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da ağız bakımı ihmal edilmemeli.


Bayram öncesi veya sonrası istediğiniz zaman ağız diş sağlığınız ile ilgili problemleri danışmak için kliniğimize bekliyoruz. Sağlıklı gülüşlerle dolu iyi bayramlar dileriz.




Comments


bottom of page