top of page

DİŞ FIRÇALAMA, DİŞ FIRÇASI VE DİŞ MACUNU SEÇİMİ




Dişler nasıl fırçalanmalıdır?


*Dişlerinizi doğru bir şekilde fırçalamak için kısa ve nazik hareketlerle fırçalayın.

*Diş  fırçasını çok kuvvetle dişlere bastırarak fırçalamak dişlerde aşınmalara neden olabilir.

*Diş fırçasını 45° açı ile tutarak diş yüzeylerini dişetinden dişe doğru fırçalayın.

*Tüm dişlerin dış ve iç yüzeyleri ile çiğneme yüzeyini ileri doğru kısa hareketler kullanarak nazikçe fırçalayın.

*Dişeti çizgisine özel önem gösterin ve dişlerin arka kısımlarına, bilhassa dolgu, kuron ve diğer restorasyonların çevresindeki alanlara ulaşmaya dikkat edin.




*Doğru fırçalama için aşağıdaki sıralamaya dikkat ederek fırçalarsanız fırçalamayı unuttuğunuz bir bölge kalmaz.

·         Önce üst dişlerinizin daha sonra da alt dişlerinizin dış yüzeylerini fırçalayın

·         Önce üst dişlerinizin daha sonra da alt dişlerinizin iç yüzeylerini

·         Bütün dişlerinizin çiğneme yüzeylerini yani üst yüzeylerini temizleyin

·         Etkili bir ağız bakımı için dilinizi de süpürme hareketi ile fırçalamayı unutmayın





Hangi diş fırçasını kullanmalıyım ? Hangi diş fırçası daha iyi?





Diş fırçası seçimi dişetlerinizin sağlık durumuna, ağız büyüklüğünüze, ağız bakımı için ihtiyacınızın ne olduğu gibi kriterlere  göre seçilmelidir.

Piyasada çok fazla marka ve çeşitte diş fırçası olduğu için kafanızın karışması normaldir.Bu konuda diş hekiminizden tavsiye istemeniz en doğrusu olacaktır. Biz yine de diş fırçası seçiminde dikkat etmeniz gereken temel prensipleri anlatacağız.


Marka: Bilinen ve güvenilen, uzmanlardan tarafından onaylanmış özellikle American Dental Association (ADA) onayını kazanmış markalara bağlı kalmak iyi bir fikirdir. Üretim aşamaları denetlenen ve kalite kontrol standartlarına uygun bir fırça kullanmak, sağlığınız üzerinde oluşabilecek olumsuz etkilerin önüne geçmenizi sağlayacaktır.


Boyut: Ağız büyüklüğünüze uygun fırça tercih etmek etkili bir temizlik yapmanızı sağlayacaktır. Ağzınızın tüm bölgelerine ulaşacak büyüklükte bir fırça tercih etmelisiniz. Ağız yapınız çok küçük değilse orta boyutta bir fırça tercih edebilirsiniz. Büyük boyutlardaki fırçaların her bölgeye ulaşması ve kullanımı daha zordur.

Çocuklar içinse mutlaka ağız yapılarına ve yaşlarına uygun boyuttaki çocuk fırçalarını seçmelisiniz.


Kılların yapısı(Sertlik) : Diş fırçaları sert, orta ve yumuşak olmak üzere üç farklı kıl yapısındadır. Genel manada sağlıklı diş ve dişetlerine sahip kişilere orta sertlikte diş fırçası önermekteyiz. Diş eti problemi yaşayan kişilere ise yumuşak sertlikte diş fırçaları önerilmektedir.

Fırçanın sertlik derecesi dışında keskin uçlu fırçalar yerine yuvarlatılmış uçlu fırçaları tercih etmelisiniz.


Tasarım : Yetişkin de olsa bireyleri diş fırçalamaya motive edecek seveceği tasarımdaki bir fırça seçmesi de önemlidir. Özellikle çocukların sevdiği, benimsediği karakter ve renkteki fırçalar diş fırçalama motivasyonunu artıracaktır.


Şarjlı diş fırçaları: Bu konuyu biraz hastalarımızın tercihine bırakıyoruz. Bazı kişiler şarjlı fırçaların oluşturduğu titreşimden hoşlanmadığı için kullanmak istemezler. Bazı kişilerse her bölgeye ulaştıkları, süre göstergeleri olmaları vs gibi sebeplerden dolayı şarjlı fırçalarla diş fırçalamaya daha motivedirler. Sevdiğiniz ve daha etkili temizleyeceğinize inandığınız fırça ile düzenli ve etkili bir ağız bakımı yapmanız daha olasıdır.



 Hangi diş macununu kullanmalıyım ?





Diş macunu seçimi için de diş hekiminizin tavsiyesini dinlemenizi önermekteyiz.Diş macunu için de hekiminiz size ihtiyacınız olan macunu önerecektir. Biz yine de diş macunu seçimşnde dikkat edeceğiniz temel noktaları anlatacağız.


Florür:Diş macunu seçiminde florür içeren diş macunlarını önermekteyiz. Florür diş çürüklerinin önlenmesinde etkisi kanıtlanmıştır bir bileşendir.Diş macunlarındaki florür oranı şu şekilde olmalıdır:

6 ay-2 yaş: 500 ppm florür

2-6 yaş arası:1000 + ppm florür

6 yaş üstü: 1450 ppm florür

Yetişkinler: Yetişkinler için üretilen florürlü diş macunlarının hemen hepsi 1450 ppm florür içerir. İçerisinde farklı florür bileşikleri olabilir, ama konsantrasyonu aynıdır. Bu konsantrasyon diş çürüklerinin önlenmesinde etkili olduğu bilinen ve bilimsel araştırmalarla kanıtlanmış florür konsantrasyonudur.


Marka: FDI ya da Sağlık Bakanlığı onaylı güvenilir markalardan birini tercih edebilrsiniz.


Özellik: Piyasada hassasiyet giderici , beyazlatıcı, tartar oluşumunu önleyici, sigara içenlere özel gibi bir çok farklı ihtiyaca göre diş macunu bulunmaktadır. İhtiyacınıza göre ve ya hekiminizin tavsiyesi doğrultusunda seçebilirsiniz. Ancak dikkat etmeniz gereken diş macununun nokta dişlerinizi çizecek partiküllü bir yapıda olmamasıdır. Özellikle sigara içenlere özel ve beyazlatıcı macunlarda dişin mine yapısını çizebilecek partiküller bulunmaktadır. Bunların uzun süreli kullanımı diş yüzeyini çizecek ve hassasiyet sorunu ile daha çabuk lekelenmelere yol açacaktır.


Comments


bottom of page