top of page

AYRIK DİŞ ( DİASTEMA ) VE TEDAVİSİ

Güncelleme tarihi: 5 Tem 2023


Ayrık dişler genellikle üst çenede görülen estetik ve fonksiyonel bir problemdir. Yani ayrık dişler tedavi edilmediğinde hem ağız diş sağlığı ile ilgili problemlere neden olur hem de estetik açıdan sizi mutsuz edebilir.


Bazı kişilerdeki diş ayrılığı ( diastema ) sorunu doğuştan gelen bir problemdir. Dişlerin büyüklüğü ile çene arkının genişliği arasındaki uyumsuzluk( dişleriniz çok küçük ama çeneniz büyükse) ya da doğuştan yan kesici eksikliği gibi sebeplerden dolayı dişler arasında ayrıklık görülebilir ve bu durum genetik olarak aktarılabilir.


Bazı kişilerde ise

•Dili dışarı doğru itme ve yutkunma sorunları

•Eksik dişler nedeniyle dişlerin boşluğa doğru hareket etmesi

•Bazı diş eti problemleri

•Çocukluk döneminde uzun süren parmak emme gibi kötü alışkanlıklar

Gibi sebeplerle sonradan diş ayrıklıkları oluşabilir.


Diş ayrıklıkları ( diestema) Tedavi seçenekleri

Kompozit lamine ( bonding) : Bir çeşit dolgu yöntemi olan kompozit lamineler sadece ön bölgede bulunan ayrıklıkların tedavisinde kullanılan tek seansta mutlu eden sonuçlar alınan bir yöntemdir. Doğal dişin renginde yapılan bu dolgularla estetik bir biçimde boşluk kapatılabilir. Hem ekonomik hem de tek seansta yapılması nedeniyle tercih edilse de sizin için uygun olup olmadığının kararını tedavinizi yapacak hekim verecektir.


Porselen lamina: Diş ayrıklıklarının tedavisinde sıklıkla tercih edilen bir yöntemdir. Çok ince bir porselen ön dişler üzerine yapıştırılarak dişler arasındaki boşluklar kapatılabilir.


Ortodontik tedavi (tel tedavisi) : daha çok çocuklarda ve yaygın diş ayrıklıklarında tercih edilen bir yöntemdir. Doğal dişleriniz üzerine evir işlem yapılmadan sadece dişeti hareket ettirilerek boşluk kapatılır. Tedavi süresi diğer yöntemlere göre uzun olmasına rağmen kalıcı bir çözümdür.


Tedavi yönteminin belirlenmesinde ayrılıklığın sebebi, hastanın genel sağlık durumu , yaşı , beklentileri gibi sebepler belirleyici faktördür.


 

Comentarios


bottom of page